Parlamentul se pregătește de modificarea OUG privind deşeurile

Parlamentul se pregătește de modificarea OUG privind deşeurile

  •    Lucia Varga : ”Importanţa acestei dezbateri sporeşte în contextul actual, generat de problemele constatate în domeniul gestiunii ambalajelor şi de situaţiile posibile de infringement, din cauza neîndeplinirii obiectivelor de colectare şi reciclare asumate de România prin Tratatul de Aderare.”

    Conform unui comunicat de presă al doamnei deputat Lucia Varga, vicepreşedinte al Comisiei de mediu şi echilibru ecologic, ieri, 5 iunie, a avut loc o dezbatere privind reglementarea colectării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice necesită un dialog permanent între executiv, legislativ şi societate.

În cadrul acestei dezbateri, la care au participat reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi organizaţiilor din domeniu, printre care RECOLAMP, ECOTIC, ROREC, ENVIRON, ARCTIC, EY România, Coaliţia pentru Dezvoltarea României, CECED România, Schdenherr şi asociaţii, Dentons şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Conform aceluiași comunicat, Lucia Varga precizează faptul că dezbaterea a clarificat o serie de prevederi deficitare ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, a căror eficienţă s-ar fi reflectat în prezent printr-o sporire a gradului de colectare, lucru care nu s-a întâmplat. Am subliniat, ca vicepreşedinte al Comisiei de mediu şi echilibru ecologic, faptul că este necesară elaborarea unei legi care să nu introducă bariere pentru producători şi care să aducă un mecanism de eliminare a deşeurilor la îndemâna cetăţeanului.În urma discuţiilor, s-au conturat tipurile de sisteme de colectare şi responsabilităţile pentru cele patru entităţi, care pot realiza colectarea (autorităţi locale, producători, organizaţii colective şi alţi agenţi) şi pentru crearea cărora se va analiza posibilitatea finanţării din Fondul de mediu. Totodată s-a argumentat necesitatea garanţiei financiare, dar modul de obţinere şi cuantumul acesteia va fi stabilit în urma unui studiu riguros al situaţiei reale. Combaterea colectării ilegale a constituit o altă temă abordată, subliniindu-se necesitatea transparenţei şi a unei evidenţe publice privind producătorii înregistraţi, contractele încheiate, sumele vehiculate.S-a mai precizat faptul că următoarea întâlnire a grupului de lucru va avea loc la sfârşitul lunii august 2016, astfel încât forma definitivă a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice să intre pe ordinea de zi a şedinţelor comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie.

Lucia Varga a mai precizat că agenda de lucru a PNL, în acest moment, are ca temă prioritară  realizarea unui parteneriat continuu între executiv, legislativ si societatea civilă pentru a putea construi o legislație coerentă și aplicabilă, privind reglementarea colectării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

ecopolitic.ro

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare