Ministerul Agriculturii dă startul finanțărilor nerambursabile 150 milioane de euro la dispoziția agricultorilor

  2014-2020-PNDR1

Interviu în exclusivitate cu domnul Bogdan Alecu – șef serviciu Implementare măsuri PNDR

 

Ministerul Agriculturii dă startul finanțărilor nerambursabile

150 milioane de euro la dispoziția agricultorilor

 

În perioada 20 mai – 18 iulie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează o nouă sesiune de depunere a proiectelor aferentă măsurii 121Modernizarea exploatațiilor agricole, cu alocări distincte pentru fermele de familie, standarde și clasic.

Pornind de la acest anunț am solicitat o întâlnire cu un reprezentat al Ministerului Agriculturii care să ne dea mai multe detalii.Răspunsul a venit imediat, recunosc faptul că am rămas plăcut surprins de promtitudinea și deschiderea de care au dat dovadă reprezentanții acestui minister, și am programat o întâlnire la sediul Ministerului Agriculturii cu domnul Bogdan Alecu – Șef serviciu Implementare măsuri PNDR.

Ecopolitic.ro : I-am propus domnului Alecu pentru început să spună câteva cuvinte despre aceste noi măsuri și ce întrevede ministerul în perioada următoare ?

    Bogdan Alecu :  Alocarea financiară a sesiunii pe măsura 121 este de 150 de milioane euro și va fi divizată pe tipologii :

  • Ø 35 de milioane euro pentru fermele de familie de– 50% pentru sectorul vegetal și 50% pentru sectorul zootehnic;
  • Ø 15 milioane euro pentru îndeplinirea standardelor de– integral pentru sectorul zootehnic;
  • 100 milioane euro – alocare clasică – 50% pentru sectorul vegetal și 50% pentru sectorul zootehnic.

 

Ecopolitic.ro : Am înțeles că mai veniți cu un sprijin pentru agricultori ?

  Bogdan Alecu : Tot din 20 mai și până pe 30 iunie și o sesiune de depunere a cererilor de ajutor pentru pachetul a) plăţi în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) plăţi în favoarea bunăstării păsărilor din cadrul măsurii 215 – Plăți privind bunăstarea animalelor.Beneficiarii eligibili fiind exploatațiile cu ferme noi  care nu au avut încheiate angajamente până la data de 15 februarie 2013 pentru pachetul a) porcine și respectiv până la data de 18 ianuarie 2013 pentru pachetul b) păsări.

Ecopolitic.ro : Care sunt cifrele legate de absorbție a acestor fonduri pe care le-a alocat Ministerul Agriculturii în decursul anilor prin aceste  programe  de Dezvoltare Rurală ?

   Bogdan Alecu : La nivel național, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale înregistrează, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013, un grad de consumare a alocării din FEADR de 69,37% și un grad de angajare de 97,39% din alocare, asigurând o absorbție eficientă a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală. Astfel, comparativ cu mai 2012 și până la data de 30 aprilie 2014, gradul de angajare a crescut cu 32,49% ,iar cel de consumare a alocării cu 25,46%.

  Ecopolitic.ro : Pe perioada programată 2014 – 20120, din ce am observat, este prima autoritate care lansează sesiuni de depunere de proiecte ?

  Bogdan Alecu : Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare  Rurală este prima autoritate din România care lansează, sesiuni de depunere proiecte din alocarea financiară a perioadei de programare 2014-2020 datorită aplicării prevederilor Regulamentului de tranziție (UE) nr. 1310/2013 al Parlamentului European și al Consiliului.

   Ecopolitic.ro : Ce a determinat ministerul să ia acestă decizie, de a fi prima autoritate care lansează sesiuni de depunere de proiecte și ce se dorește a se realiza ?

     Bogdan Alecu :  Decizia de lansare a celor două noi sesiuni a fost determinată de interesul și impactul înregistrate în rândul solicitanților, fiind primite numeroase solicitări în acest sens.

Programul-National-de-Dezvoltare-Rurala-pndr

  Prin derularea acestor sesiuni,  MADR are în vedere atât absorbția eficientă a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală (FEADR), cât și  asigurarea tranziției de la PNDR 2007-2013 spre Programul Național de Dezvoltare Rurală aferent programării financiare 2014-2020.

       Agricultura ecologică este priorita

     Ecopolitic.ro : Care componentă din proiecte va fi prioritară ?

     Bogdan Alecu : Există un punctaj de selecție dedicat agriculturii ecologice.

     Ecopolitic.ro : Ce zonă a țării a accesat cele mai multe fonduri până acum(județ sau zonă de dezvoltare, cine-s fruntasii?)

      Bogdan Alecu :  Județele cu un volum ridicat al accesării sunt următoarele:

 

  • Bihor , înregistrând un total contractat de 271.005.264 Euro și plăți efectuate în valoare de 124.522.888 Euro
  • Bistrița Năsăud, total contractat de 229.429.791 Euro și plăți efectuate în valoare de 122.975.238 Euro
  • Suceava, total contractat – 225.556.404 și plăți efectuate în valoare de 141.589.739 Euro
  • Cluj, total contractat – 211.474.124 Euro și plăți efectuate  în valoare de  109.380.560 Euro

      Ecopolitic.ro : Câteva cuvinte pentru cei care se gândesc să se facă fermieri !

         Bogdan Alecu : În primul rând să vină cu un proiect, avem banii pentru a-l ajuta să-l pună în practică și să știe că viziunea Ministerului Agriculturii este ca programele de finanțare să se învârtă în jurul micului-fermier, el știe cel mai bine de ce este nevoie și cum îl putem ajuta.

Iar în ceea ce privește acțiunile întreprinse de MADR privind promovarea celor două sesiuni, informațiile și detalile referitoare la lansare au fost publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale www.madr.ro și al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit www.apdrp.ro .

Încheiem aici interviul mulțumind domnului Bogdan Alecu și promitem că vom veni și cu alte precizări viitoare legate de aceste finanțări!

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare